Tips & Råd
Fördelarna med silketrikå
Silkestrikå – det skönaste och det smartaste närmast huden!
Varför är siden det skönaste materialet?
Uttrycket ”lent som siden” har inte uppstått utan orsak, silkefibern har en glatt yta och är den mjukaste och lenaste naturfibern i världen. Så det finns inget skönare att ha närmast huden.
Den glatta ytan gör också att nästa lager av kläder inte hakar upp sig utan allt sitter snyggt och du kan röra dig fritt.
Den glatta ytan är även bra ur miljösynpunkt, då den gör att smutsen inte sugs in och du inte behöver tvätta lika ofta och när du tvättar så är tvättmedel milda och temperaturen låg.
Det stickade silket är tunt, luftigt och smidigt, så du glömmer nästan att du har den på dig.
Eftersom siden inte blir varmare än din kroppsvärme slipper man ta av det när man vistas inomhus.
Varför det smartaste?
Silkefibern är tunn som spindelväv, precis som spindelväv produceras det av en levande organism. Varje fiber är delvis ihålig, så även det tunnaste tyget innehåller miljarder små luftrör som isolerar din kroppstemperatur och skyddar dig mot både värme och kyla. Det är därför man säger att Siden ”Värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt”
Larven som spinner kokongen har kalla nätter och heta dagar men den behöver jämn temperatur för att bli fjäril, samtidigt måste den kunna leva i kokongen så luft och fukt måste kunna passera genom det skyddande lagret med ihåliga fibern – detta gör silket till naturens eget funktionsmaterial.
Det sägs att funktionsmaterial ”andas” och ”transporterar fukt” men inget material har lungor eller transportmedel. Alla stickade material är luftigare än de vävda men medan växtfibrer och en del syntetfiber suger i sig fukt och blir kalla, så har naturen designat proteinfibern(även ull) annorlunda – för att inte djuren ska bli blöta och kalla – fukt ska inte stanna närmast huden eller bli kall.
Den stickade strukturen gör att man inte behöver använda lycra eller annat syntetmaterial för att få in stretchen som skyddar sömmarna. Det är delvis därför sidentrikå inte ska sitta tajt, vilket bidrar till att sömmarna inte stramar och fibrerna hålls intakta. Men luftspalten är även bra för värmeväxling.
Siden är alltid ekologisk, om man skulle spreja mullbärsträden med gifter skulle maskarna inte äta bladen, det behövs väldigt lite vatten och inte några gifter för att producera materialet.